Home > info mama, kesihatan > tumbuh gigi

tumbuh gigi

Salam. Apa khabar semua? Macam ramai jer masuk blog nih..HeheHEe..Nih citer sikit pasal gigi.. Anda ada gigi?Mesti la kan..cuma utk dewasa de yg xcukup skang ni..patah ke..tcabut ke..pape la..citer pasal baby ni..baby tumbuh gigi.. Secara amnya, bayi akan mula tumbuh gigi pada usia 4-12 bulan..Bergantung pada bayi la..Ada jugak kes di mana seawal 1 bulan bayi tumbuh gigi..Ada juga yang dilaporkan bayi tumbuh gigi semasa dilahirkan!!..Namun, kes-kes ini adalah jarang berlaku.. Baby saya dah berusia 7 bulan lebih..(cepatnye rase masa berlalu…).. Sehari dua ni mmg meragam sket. TApi, alhamdulillah, ragamnye xde la sampai meraung..cuma merengek2 dan susah tido..bile disuap nasi de rase kasar. Then, my hubby kate baby nk tumbuh gigi kot..Semalam mase tgk mulut dia, gusi bawah macam dh pecah2 sket..then nampak putih2..So, kesimpulannye, baby nk tumbuh gigi..Mungkin la kot..Sebab byk simptom2 yg cm gitu kan..Antara simptom2 tu:

  1. demam ( de sehari tu demam, tp lepas basahkan rambut die dgn air asam jawa, dah kebah)
  2. air liur meleleh..- tp xbanyak la..
  3. sukar tidur malam- malam tadi la..tiba2 die nangis, uih..terkejut kami..ye la, baby xnangis..tiba2 jer..kalut gak..(hahHAHaa,…)
  4. asyik nak menggigit jer..- bile suapkan nasi, habis digigit sudu tu..siap bergetar2 sudu dibuatnye..
  5. menangis – baby xla sgt..cuma die jadik manja sket..Nak soh dukung, peluk2 dIe.. baby cuMa mereNgek2 jer..tu pun di waktu malam..
  6. batuk – sebelum rase de kasar pada ulut die tu..lama gak baby batuk..cian tgk die..
  7. gusi membengkak – yang ni xbape perasan la..sbb baby pandai sembunyikan gusi bawah die..asyik kuar lidah jer…
  8. selsema – 2 hari dah..tp hari ni kuar hijau sket..hopefully ok la..petua org tua2.. lau selsema, jgn mandikan baby di waktu pagi..tul ke??
  9. hilang selera makan – baby makan sket jer..kdg2 tu kena main sambil makan dgn die..

So, pe yang mama dgn abah baby ni buat.. Nak hilangkan sakit tu mmg xmampu..siapa la kita..tapi yg mana yg mampu kami buat..itulah die…

  1. de bagi die gigit teether die yng lembut tu..tapi masalahnye, die kurang gemar sket..die nak gigit benda yg keras, cam botol bedak, sudu plastik..adoi..cmner ni..huhuhUHu.
  2. memang sentiasa mendampingi baby – tadi pg anta baby ke taska, tiba2 die nangis..ala, sedey jek dgr..
  3. jelom (basahkan) kepala baby dgn air asam jawa.- dgn iar daun rambutan pun ok..
  4. terpaksa la jadik jaga di waktu malam..huhu..nak wt cmner..malam tdi mmg xlena tido..
  5. banyakkan bagi air suam pada baby..alhamdulillah, batuk pun dah ok..sket2 jer..
  6. bagi ubat – kami xbagi la pulak sbb rase cm ok lagi..demam pun dh kebah, selsema sket jer..batuk pun ok dah..

So, bila anak kita ade simptom2 ni, jangan panik sangat..InsyaAllah, berkat kesabaran , doa dan kesungguhan kita, baby akan sihat seperti biasa.. Tu tindak balas yang akan biasa dialami oleh kanak-kanak.. Tapi xingat la dulu kecik2 cm mane.. 🙂
To anak mama, bersabar la ek..InsyaAllah, nanti baik ye..anak mama dah nk tumbuh gigi ye…

Categories: info mama, kesihatan
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: